Akupunktio ja elektroakupunktio

Akupunktio ja elektroakupunktio

Länsimaiseen oppisuuntaukseen perustuva akupunktio. Akupunktiota voidaan sisällyttää monien erilaisten kiputilojen hoitosuunnitelmaan ja sillä voidaan jouduttaa kuntoutusta leikkauksen tai trauman jälkeen. Hoitopäätökset perustuvat eläimen diagnooseihin ja länsimaisen lääketieteen oppeihin anatomiasta ja fysiologiasta. Joka käynnin alussa eläinlääkäri tekee eläimelle yleistutkimuksen ja käy läpi akupunktiopisteitä käsin, minkä jälkeen voidaan valita neuloilla hoidettavat akupunktiopisteet.

Akupunktioneulojen tehoa voidaan parantaa johtamalla niihin matalaa sähkövirtaa. Sähköstimulaatio antaa voimakkaamman hoitovasteen ja pidentää akupunktion vaikutusaikaa.

Elektroakupunktiota käytetään erityisesti voimakkaan kivun ja neurologisten vaivojen hoidossa. Vaikka sähkön käyttäminen saattaa kuulostaa hurjalta, elektroakupunktio ei aiheuta kipua tai epämukavuutta. Hoitokäytössä oleva elektroakupunktiolaite (AS Super 4 digital) on potilaiden lisäksi testattu myös eläinlääkärillä.

Akupunktiohoito kestää potilaasta riippuen 20-45 minuuttia ja käyntiin varataan kaikkiaan 30-60 minuuttia. Ensimmäinen käynti kestää pidempään, koska alussa käydään läpi uuden potilaan hoitohistoria, tehdään kattava yleistutkimus ja annetaan lemmikin rauhassa totutella akupunktioon.

Useimmiten akupunktiohoito aloitetaan kerran viikossa 3-4 kertaa, minkä jälkeen arvioidaan vaste ja tehdään jatkosuunnitelma. Kroonisten vaivojen kanssa pyritään löytämään pisin toimiva hoitoväli, jolla oireet pysyvät hallinnassa. Joissain tapauksissa, esimerkiksi neurologisten vaivojen ja akuutin kivun hoidossa, hoitokertoja voidaan tarvita tiheämmin toipumisen alkuvaiheessa.

Akupunktion on tarkoitus olla eläimelle rauhallinen ja kipua lievittävä kokemus, joten hoidossa edetään aina lemmikin ehdoilla. Ilmoitathan etukäteen, jos lemmikkisi jännittää hoitotilanteita, niin varataan pidempi aika kiireettömyyden takaamiseksi.