Ohjeita
Ennen leikkausta
Kirurgiset operaatiot tehdään nukutuksessa ja ennen nukutusta eläimen tulee olla syömättä 8-10 tuntia. Älä anna puruluita tai makupalojakaan. Pennut pidetään syömättä vain 6h. Pikkupentuja ja eksoottisia eläimiä (kanit ja jyrsijät) ei tule paastottaa, kysy tarkemmat ohjeet vastaanotolta. Vettä saa antaa vapaasti. Edellisenä iltana ennen leikkausta tulisi leikkausalue pestä shampoolla huolellisesti. Ennen kun leikkaukseen varataan aika, tulee lemmikin käydä vastaanotolla terveystarkastuksessa, jolloin varmistetaan yleistutkimuksen ja mahdollisten verinäytteiden avulla että eläin on terve ja se voidaan turvallisesti nukuttaa. Kissojen ja nuorten koirien sekä kanien kastraatiot ja sterilaatiot voidaan suorittaa ilman esikäyntiä, mikäli eläin on terve. Mikäli lemmikilläsi on jokin jatkuvaa lääkitystä vaativa sairaus kysy vastaanotoltamme tarkemmat ohjeet toimenpiteeseen valmistautumiseen.
Leikkauksen jälkeen
Leikkauksen jälkeen eläimen annetaan herätä rauhassa vastaanotolla. Ennen kotiin lähtöä omistajan kanssa käydään läpi kirjalliset jatkohoito-ohjeet ja jatkolääkitykset. On hyvä varata lämpimiä peittoja tai pyyhkeitä kotimatkalle. Lemmikkiä ei saa jättää yksin leikkauspäivänä. Eläin voi olla tokkurainen ja levoton leikkauksen jälkeisen vuorokauden. Nukutuksen jälkeen lemmikki on herkkä kylmälle, joten se tulee pitää lämpimässä, vedottomassa paikassa lattiatasolla. Ruokaa saa antaa vasta illalla kun eläin on täysin hereillä, ja ruokaa annetaan puolikas annos normaalista. Ulkona lemmikki käytetään vain tarpeillaan.
Virtsan tulee olla ollut rakossa vähintään 4h ennen näytteenottoa. Aamuvirtsanäyte on paras vaihtoehto. Vulvan/ esinahan eritteet tulee puhdistaa ihosta/ limakalvolta esimerkiksi kostealla talouspaperilla ennen näytteenottoa tai pestä alue shampoolla. Paras näyte on keskivirtsanäyte eli ensimmäiset suihkeet saavat mennä ohi ja keskivirtsa pyydystetään astiaan. Astian tulee olla huolellisesti pesty ja huuhdeltu, kannellinen astia, mieluiten huuhdeltu kiehuvalla vedellä ja kuivattu ennen näytteenottoa. Näytteen voi pyydystää myös hyvin pestyyn/ huuhdeltuun varrelliseen löylykauhaan ja tästä puhtaasti siirtää kannelliseen astiaan. Mikäli näytettä säilytetään yli puoli tuntia ennen tutkimusta, pitää se siirtää jääkaappiin. Näyte tulee tutkia vastaanotolla 4h sisällä näytteenotosta. Kissoilta virtsanäyte otetaan klinikalla. Ota kissalta hiekkalaatikko pois 4-6 tuntia ennen eläinlääkärikäyntiä.
Huomioithan, että mikäli lemmikillesi on tarkoitus tehdä ultraäänitutkimus virtsateihin, tulee sen olla virtsaamatta vähintään 4h, mieluiten 6h ennen tutkimusta. Tässä tapauksessa virtsanäyte voidaan ottaa klinikalla ultraäänitutkimuksen jälkeen
Ulostetutkimuksia käytetään esimerkiksi selvitettäessä ripulin aiheuttajaa. Ulostetta kerätään kolmena peräkkäisenä päivänä tiiviisiin näytepurkkeihin tai suljettaviin muovipusseihin. Ulostetta tarvitaan noin ruokalusikallinen kerrallaan. Valitse näytteenottoon erityisesti löysät/limaiset ulosteet. Ulosteet säilytetään tiiviisti jääkaapissa. Ulostenäytteet tulee tuoda vastaanotolle ma-to kello 13.30 mennessä, jotta ne ehtivät saman päivän postiin. Voit myös tutkituttaa ulostenäytteistä loislääkityksen tarpeen kotimaisen https://vita.fi/madoton/ kautta.
Ennen verinäytteenottoa suositellaan 10-12 tunnin paastoa. Älä anna puruluita tai makupalojakaan. Vettä saa antaa vapaasti. Mikäli eläimelläsi on jokin jatkuva lääkitys jota kontrolloidaan verinäyttein, kysy vastaanotoltamme ohjeet lääkityksen antamisesta ennen näytteenottoa.
Valmistautuminen riippuu siitä, mitä ultraäänellä ollaan tutkimassa. Pääsääntöisesti eläimen tulee olla syömättä 12 tuntia, älä anna makupaloja tai puruluitakaan. Eläimen tulee olla virtsaamatta vähintään 4-6 tuntia. Voit kysyä tarkemmat ohjeet vastaanotoltamme.
Noudatamme Ruokaviraston suosituksia eläinten rokottamisesta (www.ruokavirasto.fi). Eläimen tulee olla terve ja pennuille ja ulkokissoille tulee antaa loishäätö 1-2 viikkoa ennen rokotusta. Aikuisen koiran tai sisäkissan säännöllisen madotuksen sijaan voitte tuoda vastaanotolle ulostenäytteen loislääkityksen tarpeen arvioimiseksi. Nartut suositellaan rokotettaviksi ennen astutusta.
Näyttelyissä ja kokeissa käyvien sekä metsästävien ja matkustavien lemmikkien rokotussuositukset voivat poiketa alla mainitusta. Mikäli olet epävarma, ota yhteyttä vastaanotollemme. Kennelliiton rokotussuositukset löydät kennelliiton nettisivuilta www.kennelliitto.fi. Kissaliiton sivuilta voi tarkistaa näyttelyissä käyvien kissojen vaatimukset www.kissaliitto.fi.
Koira: Pennut rokotetaan 12 viikon iässä nelosrokotteella (tarttuva maksatulehdus, penikkatauti, parvo ja kennelyskä). Tehoste- ja rabiesrokotus kuukauden kuluttua. Tämän jälkeen koira rokotetaan sen täytettyä vuoden. Aikuisella koiralla rokotteet uusitaan 3 vuoden välein, paitsi kennelyskä vuosittain. Metsästyskoirat tulee rokottaa rabiesrokotteella 2 vuoden välein.
Kissa: Pennut rokotetaan 12 viikon ikäisenä kissaruttoa ja kissaflunssia vastaan, tehosterokotus kuukauden kuluttua. Tämän jälkeen kissa rokotetaan rokotteesta rippuen joko vuosittain tai 3 vuoden välein. Ulkoilevalle kissalle suositellaan rabiesrokotetta 16 viikon, 1 vuoden ja tästä eteenpäin 3 vuoden välein. Vaikka rokotteen teho olisikin kolme vuotta, suosittelemme lemmikille vuosittaista terveystarkastusta, jotta mahdollisiin ongelmiin ja sairauksiin pystyttäisiin puuttumaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Ulkomailla matkustava lemmikki tarvitsee aina EU-passin, tunnistusmerkinnän (mikrosiru) sekä voimassa olevan rabiesrokotteen. Huomioi, että lemmikin matkustaessa Viroon tai muihin Baltian maihin sekä etelämmäksi Pohjoismaiden ulkopuolelle, lemmikki suositellaan rokotettavaksi kaksi kertaa 3-4 viikon välein leptospiroosia vastaan. Rokotteen tehon ylläpitämiseksi eläimelle olisi annettava kerran vuodessa yksi tehosteinjektio. Muistathan siis varautua ajoissa tulevaan matkustamiseen ja mainita tästä eläinlääkäreillemme terveystarkastuksen tai rokotuksen yhteydessä. Maahantulo- ja vientimääräykset vaihtelevat maittain ja joihinkin maihin vaaditaan erilliset eläinlääkärin todistukset, loishäädöt, lisärokotuksia sekä vasta-ainetutkimuksia rokotusten tehosta. Myös eri lentoyhtiöillä voi olla omat vaatimuksensa. Selvitä aina hyvissä ajoin ennen matkaa kunkin maan vaatimukset. Tietoa löydät Ruokaviraston nettisivuilta tai Ruokavirastosta sähköpostilla osoitteesta ehyt@ruokavirasto.fi tai soittamalla neuvontapuhelimeen 029 530 0401 (vain ma–ke klo 9–11). Neuvomme mielellämme rokotus- ja loissuoja-asioissa ja eläinlääkärimme ovat kouluttautuneet eri maiden tautiriskeihin ja osaavat suositella sopivia lääkityksiä. Varaa aika puh. 050 442 0045
tai sähköisestä ajanvarauksesta (käynnin syy: passinkirjoitus/matkusteleva lemmikki).