Valjakko

Sahkoinen

Eläinlääkäriasema Valjakko

Elannontie 5
01510 Vantaa

Avoinna:

ma-pe 9–19

Ajanvaraukset:

050 4420045

Ohjeita

Kun lemmikki tulee kirurgiseen operaatioon
Virtsanäytteen otto
Ulostenäytteen otto
Verinäytetutkimuksiin valmistautuminen
Ultraäänitutkimukseen valmistautuminen
Rokotussuositukset
Matkusteleva lemmikki
Loishäädöt

 

Kun lemmikki tulee kirurgiseen operaatioon

Kirurgiset operaatiot tehdään nukutuksessa ja ennen nukutusta eläimen tulee olla syömättä 8-10 tuntia. Älä anna puruluita tai makupalojakaan. Pennut pidetään syömättä vain 6h. Pikkupentuja ja eksoottisia eläimiä (kanit, marsut, hiiret) ei tule paastottaa, kysy tarkemmat ohjeet vastaanotolta. Vettä saa antaa vapaasti. Ennen kun leikkaukseen varataan aika, tulee lemmikin käydä vastaanotolla terveystarkastuksessa, jolloin varmistetaan yleistutkimuksen ja mahdollisten verinäytteiden avulla että eläin on terve ja se voidaan turvallisesti nukuttaa. Kissojen ja nuorten koirien sekä kanien kastraatiot ja sterilaatiot voidaan suorittaa ilman esikäyntiä, mikäli eläin on terve. Mikäli lemmikilläsi on jokin jatkuvaa lääkitystä vaativa sairaus kysy vastaanotoltamme tarkemmat ohjeet toimenpiteeseen valmistautumiseen. Leikkauksen jälkeen eläimen annetaan herätä rauhassa vastaanotolla. Ennen kotiin lähtöä omistajan kanssa käydään läpi kirjalliset jatkohoito-ohjeet ja jatkolääkitykset. On hyvä varata lämpimiä peittoja tai pyyhkeitä kotimatkalle. Lemmikkiä ei saa jättää yksin leikkauspäivänä. Eläin voi olla tokkurainen ja levoton leikkauksen jälkeisen vuorokauden. Nukutuksen jälkeen lemmikki on herkkä kylmälle, joten se tulee pitää lämpimässä, vedottomassa paikassa lattiatasolla. Ruokaa saa antaa vasta illalla kun eläin on täysin hereillä, ja ruokaa annetaan puolikas annos normaalista. Ulkona lemmikki käytetään vain tarpeillaan.

Virtsanäytteen otto

Virtsan tulee olla ollut rakossa vähintään 4h ennen näytteenottoa. Aamuvirtsanäyte on paras vaihtoehto. Vulvan/ esinahan eritteet tulee puhdistaa ihosta/ limakalvolta esimerkiksi kostealla talouspaperilla ennen näytteenottoa tai pestä alue shampoolla. Paras näyte on keskivirtsanäyte eli ensimmäiset suihkeet saavat mennä ohi ja keskivirtsa pyydystetään astiaan. Astian tulee olla huolellisesti pesty ja huuhdeltu, kannellinen astia, mieluiten huuhdeltu kiehuvalla vedellä ja kuivattu ennen näytteenottoa. Näytteen voi pyydystää myös hyvin pestyyn/ huuhdeltuun varrelliseen löylykauhaan ja tästä puhtaasti siirtää kannelliseen astiaan. Mikäli näytettä säilytetään yli puoli tuntia ennen tutkimusta, pitää se siirtää jääkaappiin. Näyte tulee tutkia vastaanotolla 4h sisällä näytteenotosta. Kissoilta virtsanäyte otetaan klinikalla. Ota kissalta hiekkalaatikko pois 4-6 tuntia ennen eläinlääkärikäyntiä.

Huomioithan, että mikäli lemmikillesi on tarkoitus tehdä ultraäänitutkimus virtsateihin, tulee sen olla virtsaamatta vähintään 4h, mieluiten 6h ennen tutkimusta. Tässä tapauksessa virtsanäyte voidaan ottaa klinikalla ultraäänitutkimuksen jälkeen

Ulostenäytteen otto

Ulostetutkimuksia käytetään esimerkiksi selvitettäessä ripulin aiheuttajaa. Ulostetta kerätään kolmena peräkkäisenä päivänä vastaanotolta saatuihin näytepurkkeihin. Mikäli halutaan selvittää vain madotustarve ilman että koiralla oireita, riittää näyte yhdeltä päivältä. Ulostetta tarvitaan noin ruokalusikallinen kerrallaan. Ulosteet säilytetään jääkaapissa kaksi ensimmäistä päivää samassa purkissa ja tuorein, saman päivän näyte erikseen. Ulostenäytteet tulee tuoda vastaanotolle ma-to kello 13.30 mennessä, jotta ne ehtivät saman päivän postiin.

Verinäytetutkimuksiin valmistautuminen

Ennen verinäytteenottoa suositellaan 10-12 tunnin paastoa. Älä anna puruluita tai makupalojakaan. Vettä saa antaa vapaasti. Mikäli eläimelläsi on jokin jatkuva lääkitys jota kontrolloidaan verinäyttein, kysy vastaanotoltamme ohjeet lääkityksen antamisesta ennen näytteenottoa.

Ultraäänitutkimukseen valmistautuminen

Valmistautuminen riippuu siitä, mitä ultraäänellä ollaan tutkimassa. Pääsääntöisesti eläimen tulee olla syömättä 12 tuntia, älä anna makupaloja tai puruluitakaan. Eläimen tulee olla virtsaamatta vähintään 4-6 tuntia. Voit kysyä tarkemmat ohjeet vastaanotoltamme.

Rokotussuositukset

Noudatamme Eviran suosituksia eläinten rokottamisesta (www.evira.fi). Eläimen tulee olla terve ja pennuille ja ulkokissoille tulee antaa loishäätö 1-2 viikkoa ennen rokotusta. Aikuisen koiran tai sisäkissan säännöllisen madotuksen sijaan voitte tuoda vastaanotolle ulostenäytteen loislääkityksen tarpeen arvioimiseksi. Nartut suositellaan rokotettaviksi ennen astutusta.

Näyttelyissä ja kokeissa käyvien sekä metsästävien ja matkustavien lemmikkien rokotussuositukset voivat poiketa alla mainitusta. Mikäli olet epävarma, ota yhteyttä vastaanotollemme. Kennelliiton rokotussuositukset löydät kennelliiton nettisivuilta www.kennelliitto.fi. Kissaliiton sivuilta voi tarkistaa näyttlyssä käyvien kissojen vaatimukset www.kissaliitto.fi.

Koira: Pennut rokotetaan 12 viikon iässä nelosrokotteella (tarttuva maksatulehdus, penikkatauti, parvo ja kennelyskä). Tehoste- ja rabiesrokotus kuukauden kuluttua. Tämän jälkeen koira rokotetaan sen täytettyä vuoden. Aikuisella koiralla rokotteet uusitaan 3 vuoden välein, paitsi kennelyskä vuosittain. Metsästyskoirat tulee rokottaa rabiesrokotteella 2 vuoden välein.

Kissa: Pennut rokotetaan 12 viikon ikäisenä kissaruttoa ja kissaflunssia vastaan, tehosterokotus kuukauden kuluttua. Tämän jälkeen kissa rokotetaan rokotteesta rippuen joko vuosittain tai 3 vuoden välein. Ulkoilevalle kissalle suositellaan rabiesrokotetta 16 viikon, 1 vuoden ja tästä eteenpäin 3 vuoden välein. Vaikka rokotteen teho olisikin kolme vuotta, suosittelemme lemmikille vuosittaista terveystarkastusta, jotta mahdollisiin ongelmiin ja sairauksiin pystyttäisiin puuttumaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Matkusteleva lemmikki

Ulkomailla matkustava lemmikki tarvitsee aina EU-passin, tunnistusmerkinnän (mikrosiru) sekä voimassa olevan rabiesrokotteen. Maahantulo- ja vientimääräykset vaihtelevat maittain ja joihinkin maihin vaaditaan erilliset eläinlääkärin todistukset, loishäädöt, lisärokotuksia sekä vasta-ainetutkimuksia rokotusten tehosta. Myös eri lentoyhtiöillä voi olla omat vaatimuksensa. Selvitä aina hyvissä ajoin ennen matkaa kunkin maan vaatimukset. Tietoa löydät Eviran nettisivuilta (www.evira.fi) tai Eviran neuvontapuhelimesta 029 530 0401 ma-ke klo 9-11.

Loishäädöt

Pennut tulee madottaa yhteensä 3 kertaa noin 2 viikon välein. Loishäätö tehdään noin 1-2 viikkoa ennen rokotusta. Aikuiselle koiralle/kissalle ei enää suositella jatkuvaa useita kertoja vuodessa tapahtuvaa madottamista, vaan loishäädön tulisi perustua ulostetutkimukseen. Jalostukseen käytettävät eläimet tulee madottaa ennen astutusta ja madotus uusitaan 2-3 viikkoa ennen ja jälkeen synnytyksen. Ulkomailla matkustelevan lemmikin loishäätösuositukset voit varmistaa vastaanotoltamme.

ohjeita